
Waarom hebben we een duurzame make-over nodig in de textiel- en mode-industrie?
October 14, 2018
ASFW, Addis Abeba, Ethiopië
November 18, 2019Waarom de circulaire mode-toeleveringsketen begint met het kiezen van het juiste materiaal: vezels, garen, stof?
Wist u dat de mode-industrie de langste en meest complexe productieketens kent?

Gezien dit feit is het geen wonder dat de mode-industrie vandaag de dag moeite heeft om haar toeleveringsketens te verschuiven naar de circulaire economie.
Maar wat is precies de circulaire modetoeleveringsketen en welke keuzes hebben de grootste invloed op jouw ecologische impact?
Bron: WGSN, 2018
De circulaire modeketen begint met de ontwerper die de juiste garens kiest: vezels, garen en stof.
Beslissingen die tijdens de ontwerpfase worden genomen, zijn verantwoordelijk voor 80 tot 90% van de milieu- en economische kosten (Close The Loop, 2017).
Wat we tot nu toe hebben ervaren in het lineaire economische modemodel (nemen, maken, gebruiken en weggooien), is dat modeontwerpers hun stoffen kiezen op basis van twee aspecten: esthetiek en prijs.
Bij circulair design staat echter het hele doel en de mentaliteit van het ontwerpproces op zijn kop. Circulair ontwerpers stellen zich ten doel om nieuwe producten te creëren met respect voor het milieu en de ethiek. Ze zijn bereid om dieper te graven en onderzoek te doen, niet alleen naar hun stoffen, maar ook naar de juiste garenmengsels, die de levenscyclus en de CO2-voetafdruk van het kledingstuk bepalen. Design staat gelijk aan verandering.
Sourcing: De samenwerking tussen ontwerp en sourcing
De sourcingafdeling zorgt ervoor dat beide partijen werken aan circulaire doelen en speelt een essentiële rol bij het bepalen van de circulaire toeleveringsketen. In nauwe samenwerking met de ontwerpafdeling moet sourcing ervoor zorgen dat de juiste balans wordt gevonden tussen het uitdrukken van de behoeften van de ontwerper, het kiezen van de juiste duurzame mix van garens en het vinden van de juiste prijs.
Distributie: Informatie over het product
Volgens The Business of Fashion is 52% van de millennials op zoek naar achtergrondinformatie.
vóór aankoop, 45% bij Gen Z en 41% bij Babyboomers. 45% bij Gen Z en 41% bij Babyboomers.
Consumenten willen alle benodigde informatie over hun producten vinden in hun winkels, webshops en op sociale media (The Business of Fashion, 2018). Voorbeelden van merken die slim communiceren over transparantie zijn Everlane, Mara Hoffmann, Levi's, Patagonia en Eileen Fisher.
Gebruik: De impact van de klant
Ook de consument van vandaag moet meedoen aan de verandering van deze industrie. Door bewust om te gaan met hun kleding en minder te wassen, en door te kiezen voor milieuvriendelijke materialen, verlagen we de milieu-impact van hun kledingstuk. Geweldig toch! Je hebt de macht om de wereld te veranderen door te besluiten kleine stapjes te zetten naar een betere toekomst!
Kortom, de impact van de ontwerper en de inkoopafdeling zijn het meest essentieel in het circulaire modemodel. Door de juiste stof met de juiste garensamenstelling te kiezen, wordt de ecologische voetafdruk van het kledingstuk bepaald. Bovendien zijn klanten zich steeds meer bewust van transparantie. Daarom zouden bedrijven alle belangrijke aspecten direct aan de klant moeten communiceren. En last but not least, de klant is er zelf verantwoordelijk voor om het juiste kledingstuk te kiezen en het op de juiste manier te behandelen, bijvoorbeeld bij het wassen en verzorgen van hun geliefde kleding.
Op zoek naar gerecyclede en geregenereerde garens voor uw volgende duurzame modeproject? Neem vandaag nog contact op met Usha Yarns!
Referenties:
https://www.circulardesignguide.com/
https://close-the-loop.be/en/phase/5/design
https://cdn.businessoffashion.com/reports/The_State_of_Fashion_2019_v3.pdf
https://www.everlane.com/
https://www.marahoffman.com/
https://www.levis.com/
https://www.patagonia.com/
https://www.eileenfisher.com/